fbpx

Dilema për sjelljen e koronavirusit, ekspertët hedhin dritë mbi lidhjet stinore të Covid-19

[sociallocker]Me ngritjen e temperaturave shtohet edhe më shumë debati mes ekspertëve mbi efektin e të nxehtit mbi koronavirusin. “SarsCov2, si të gjithë koronaviruset, kushtëzohet nga klima. Në laboratorë kemi parë se me rritjen e temperaturave, 25-30 gradë, rreth 53% e llojeve nuk mbijeton dhe ata që ngelen tregojnë një aktivitet rreth 12 herë më të ulët”. Kështu deklaroi mjeku italian Pasquale Mario Bacco. Pra, me pak fjalë, sipas Bacco, SarsCov2 do të vuajë nga i nxehti: “Në verë parashikohet që virusi do të shfaqë aktivitet më të limituar me agresivitet të ulët, por, duke marrë parasysh që mbijeton, me shumë mundësi do të rishfaqet me uljen e temperaturave. Domethënë, nuk do të zhduket tërësisht. Ideja ime është që nuk do të zhduket, siç ndodhi me Sarsin”, kujton eksperti. “Virusi për vëzhgimin tonë tregon disa mutacione të ndjeshme, gjithashtu të kryera brenda një kohe të shkurtër. Kjo na bën të mendojmë gjithnjë e më shumë se mundësia e bërjes së një vaksine që mund të jetë objektivisht efektive për një kohë që ia vlen të konsiderohet është e pakët. Për momentin, mutacionet e vëzhguara kanë të bëjnë kryesisht me zonat gjenomike të përcaktuara si ‘introne, për përkufizime të dobëta kodimi”. “Më në fund, ne po gjejmë, me frekuencë në rritje, fijet e proteinave virale në lëngje biologjike; për momentin ky vëzhgim, edhe pse interesant, nuk duket se ka pasoja të rëndësishme në evolucionin e mikroorganizmit”, përfundon Bacco. Source: Sot.com.al[/sociallocker]
Translate »